AUTO

AUTO

sâmbătă, 30 august 2014

DACIA 1100

Dupa cum ar fi si normal,ca un prim pas in lunga descriere pe care vreau sa o prezint in domeniul auto,m-am gandit ca cel mai bine e sa incep cu batrana Dacia 1100 fabricata in "Republica Socialista Romania" in anul 1968,mai exact in 20 august 1968,la Mioveni in Arges ,iesea prima masina romaneasca marca Dacia .
Din '68 si pana in 1970 uzina de la Mioveni reusea sa scoata spre vanzare 44.000 de autoturisme Dacia.
  Dacia 1100 era o berlina cu tractiune spate si cu motor pe spate,cu o capacitate cilindrica de 1-108 cmc,si care atingea o viteza maxima de 135km/h , avand doar 46 CP.Sistemul de franare era acelasi intalnit la toate modelele ce au urmat si era format din :servo ,pompa franare,conducte , etriere fata si placute de franare,si cilindrii de franare si saboti spate.Sistemul servo nu era intalnit la toate modelele,chiar pana in anii 2002-2003,acest sistem era ceva de genul "wow",asa cum se vorbea in popor ca acel sistem ar fi inca un picior in plus pe pedala de frana.



   Din pacate nici prezentarea de sus nu a fost facuta de cineva de pe plaiurile Romaniei,la noi nu a mai existat nimeni care sa conserve acest autoturism,sa ramana si Dacia un model de epoca,sau ma rog,macar un tablou cu Dacia 1100 sa se mai gaseasca prin saloanele auti romanesti.Cu greu se mai pot gasii cateva indicii despre Dacia 1100 ,in arhivele prafuite ale noii uzine care fabrica azi Logan-ul.
   La 1 iulie 1968 au inceput testele la cele 217 statii de lucru din uzina,urmand ca doar dupa doua zile ,mai exact in 3 aug. sa fie testat primul motopropulsor.Inaugurarea uzinei de la Mioveni a avut loc in 20 august 1968,cand s-a inceput productia modelului 1100,un model sub licenta Renault R8.
   Si de pe cum e de asteptat si Dacia 1100 , ca orice masina romaneasca , avea si ea doua lucruri care t-e scotea din sarite mai ales in sezonul rece de iarna,si anume:
   -cablu de la frana de mana,pe care si azi Dacia Logan il are la fel pozitionat,doar ceva mai protejat fata de cel de la modelul 1100 care era format din protectie de plastic,manta metalica si cablu propriu zis,si care in anotimpurile geroase,daca masina nu era tinuta in garaj,ingheta de nu-l mai miscai nici cu slujbe popesti,si daca cumva uita-i ,si seara lasa-i masina cu frana de mana trasa,dimineata trebuia sa fi sigur ca incepi cu festila pe dedesupt sa il dezgheti.
  -a doua problema era tija schimbatorului de viteze,care si asta ingheta pe putinele tubulaturi de protectie pe care l-e avea.
   Masina nu era dotata nici pe de parte cu servo-directie,dar din cauza motorului care era pozitionat pe spate,si din cauza greutatii lui de a apasa spatele masinii,aceasta iti oferea o directie mecanica destul de usoara,mai ales in timpul mersului.
   Cu bune cu rele ,a fost prima masina romaneasca,de care s-au bucurat multi,costul ei fiind atunci de aprx. 55.000 lei,si pacat dupa cum am spus mai sus,ca nu a existat nimeni sa conserve macar un singur exemplar din acesta.Probabil ca taxele auto din Romania , au fost singurul motiv,ca sincer sa fiu nu i-as dorii nici la cel mai mare dusman al meu sa plateasca in Romania taxe pentru o masina destul de veche,si in viitorul apropiat de epoca.Am ales cateva fotografii pe care l-e voi posta,macar prin fotografii va ramane si Dacia 1100,o amintire placuta,pentru mine fiind prima masina pe care am condus-o la inceputul scolii profesionale,fiind practicant la Cornel Dobrinas,din Int. Buzaului,proprietar de Dacia 1100 la acea vreme,si caruia trebuie sa-i si multumesc pentru tot ce m-a invatat in domeniul auto.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu